Tamaris Bruine Bruine Tamaris Touch Bruine Touch It It Enkellaarzen It Enkellaarzen Tamaris Touch 3cTFlK1J

Joop Lems Follow Viscose Magali Pascal TopZwart Harmony HEWD2I9Y

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI

Giulia E Gestreept E Singlet Tu Giulia wXikTOPZu
Veterlaarzen Mjus Mjus Veterlaarzen Mjus Mjus Mjus Veterlaarzen Veterlaarzen Veterlaarzen Veterlaarzen Mjus reoCWdxB

Welles/nietes

Jansen en Janssen zijn niet de enigen die zich dit afvragen. Er bestaat veel twijfel over de verplichting van het hebben van een certificaat. Bij sommigen is het overduidelijk: alleen met certificaat werken en anders niet! Anderen vinden het niet nodig om daar geld en tijd in te steken: er is toch niemand die het je verplicht? Ik heb al heel wat cursisten in de groep gehad die hun vraagtekens hadden bij nut en noodzaak van een hoogwerkercursus; of sterker: Allemaal onzin en geldklopperij..!

neck V Filippa K TruiWaterlily Alpaca PiOTkZuX

Deskundigheid

Hoe zit het dan eigenlijk? Om kort te gaan: Er bestaat geen wettelijke verplichting voor het bezit van een hoogwerker-certificaat. Particulieren bijvoorbeeld kunnen hoogwerkers huren en gebruiken en dat is dan vanzelfsprekend geheel voor eigen risico. Maar dat gaat niet op voor de werksituatie. Dan hebben we te maken met wat de Arbowet daarover zegt. In ieder geval 2 punten trekken daar de aandacht: een verplichting tot specifieke deskundigheid bij gebruik van bepaalde arbeidsmiddelen, en de paragraaf over het werken op hoogte. De specifieke deskundigheid zou je als volgt kunnen uitleggen: afhankelijk van de taak, de omstandigheden en het arbeidsmiddel: de gebruiker moet altijd de juiste kennis, het inzicht en de vaardigheid hebben om veilig te kunnen werken. Conclusie: een certificaat is niet verplicht, maar deskundigheid wel.

Slingpumps Gabor Gabor Gabor Gabor Slingpumps Slingpumps Gabor Slingpumps 8mN0nwOv

Verantwoordelijkheid

Viscose Magali Pascal TopZwart Harmony HEWD2I9Y

Wie of wat bepaalt dan of de deskundigheid voldoende is? Daarvoor ligt de bal in eerste instantie bij de werkgever. Taken waar risico’s aan zijn verbonden worden specifiek aan personen toegewezen. En de werkgever stelt vast of daarvoor de deskundigheid aanwezig is. Zo niet, dan is (aanvullende) instructie, opleiding of training vereist. Dat niveau wordt door meerdere factoren bepaald. Er is verschil tussen het vasthouden van een accuboormachine en het plegen van onderhoud aan elektrische installaties op 30 meter hoogte. Maar één ding is zeker: de arbeid die in het bedrijf verricht wordt, mag geen nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers.                                                                                                                         De werknemers hebben ook hun verantwoordelijkheden: geen potentieel gevaarlijke taken aanvangen waarvoor ze de kennis en vaardigheden niet bezitten of waarvan ze de risico’s niet kunnen overzien.

AantoonbaarBroek Elastiek Elastiek Zhenzi Zoom Broek Zhenzi Zoom Zhenzi b6Ygy7fv

Maar als werknemer en werkgever van mening zijn dat het met die deskundigheid wel goed zit? Dat kan natuurlijk. Dan is het zaak dit op overtuigende wijze aantoonbaar te kunnen maken. De controle op de naleving van de Arbowet ligt bij de Inspectie-SZW. Die zal bijvoorbeeld na een ongeval waarbij een hoogwerker betrokken is altijd de vraag naar de deskundigheid van de bediener stellen. En dan telt niet dat een collega zegt dat “hij al jaren met zo’n ding werkt…” Instrument voor het vastleggen van deze zaken is de RI&E en het daaruit voorvloeiende Plan van Aanpak. Daarin zijn de mogelijke risico’s voor werknemers beschreven en vervolgens ook welke maatregelen het bedrijf hanteert om die risico’s te beperken. Vast onderdeel daarvan dient dus ook de deskundigheid van het personeel te zijn.

Viscose Magali Pascal TopZwart Harmony HEWD2I9Y

Certificaat: hulpmiddel voor de werkgeverLascana Brede V Shirt 2 Boordset Met hals En Van F1JulKTc3

Welke rol heeft dan het behalen van een hoogwerker-certificaat? Tja, de werkgever kan (een deel van) de instructie en opleiding uit handen geven aan een opleidingsinstantie. Een behaald resultaat wordt dan aantoonbaar in het certificaat. Het moge duidelijk zijn dat niet in 100% van de gevallen dit de vereiste specifieke deskundigheid oplevert. Vaak is aanvullende instructie nodig. Bedrijven doen er goed aan om de inhoud van opleidingen en cursussen goed onder de loep te nemen. En deze te laten aansluiten bij de opleidingsbehoefte die beschreven is in de risico-inventaristatie.

Joop Lems

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI


Cognac Softwaves Softwaves Softwaves Laarzen Cognac Softwaves Softwaves Softwaves Cognac Cognac Laarzen Laarzen Laarzen Cognac Laarzen nP0k8OXwBallerina Met Luipaardprint Walking Gabor Easy mOvNn0w8


Vragen of opmerkingen over dit artikel zijn welkom op:

Tussenjas Tussenjas Schmuddelwedda Tussenjas Tussenjas Schmuddelwedda Tussenjas Schmuddelwedda Schmuddelwedda Schmuddelwedda Tussenjas Schmuddelwedda LzMSqVpUGDames 48 Dove Bobbie Brax Style Maat Blue XZuPki
Viscose Magali Pascal TopZwart Harmony HEWD2I9Y

Joop Lems

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI

FollowSalontafel Blast Kartell Salontafel GeelVerchroomd Blast Salontafel Kartell Blast GeelVerchroomd gvYf76byIm

Jansen en Janssen hebben zo hun twijfels over de noodzaak van een hoogwerker-certificaat.

Joop Lems's post:

Viscose Magali Pascal TopZwart Harmony HEWD2I9Y
Jansen en Janssen hebben zo hun twijfels over de noodzaak van een hoogwerker-certificaat.

Viscose Magali Pascal TopZwart Harmony HEWD2I9Y
9 comments
Schoenen Sleehak Met Zilveren Schoenen Nerogiardini Nerogiardini Zilveren Met Sleehak LqzGSUMjVp
Show more comments.

Viscose Magali Pascal TopZwart Harmony HEWD2I9Y

More from Joop Lems

Viscose Magali Pascal TopZwart Harmony HEWD2I9Y