Scapa Muiltjes Scapa Cares Scapa Donkerbeige Cares Donkerbeige Muiltjes NwOXk8PZn0
Ted Roze Jayllaa Tas Crossbody Baker 8yvwOnPmN0
In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ
' Seidensticker Schwarze Blouse Rose Blouse ' Seidensticker SMqGVUzp
Brax 100Linnen Bermuda Van Grijs mv8nN0w
Power DamesBlauw Speed Colour Running Block Tights Dames Nike wnO0Pk
Marco Handtas Tozzi Marco Zwarte Tozzi pSUGzMVjLq
home economische-statistieken inflatie
Voor een overzicht van alle actuele inflatiecijfers per land klik hier.

Op deze pagina vindt u uitgebreide achtergrondinformatie over inflatie.

Inflatie in het kort

Ward Vans Skateschoenen Vans Ward Grijze 76yvbYfg De betekenis van inflatie is waardevermindering van het geld ofwel een stijging van het algemeen prijspeil. In letterlijke zin betekent inflatie opblazen of groter worden. Wanneer de hoeveelheid geld in een land - de maatschappelijke geldhoeveelheid - sneller groeit dan de productie van dat land, dan neemt de gemiddelde prijs toe door de gestegen vraag naar goederen en diensten. Daarnaast kan inflatie worden veroorzaakt doordat hogere kosten worden doorberekend aan de eindgebruiker. Hierbij kan gedacht worden aan grondstofkosten of produktiekosten die zijn gestegen maar ook aan hogere belastingtarieven. Door deze prijsstijgingen daalt de waarde van het geld. Je kunt dus minder kopen voor dezelfde hoeveelheid geld. Dit hoeft echter nog niet direct ten koste te gaan van de koopkracht. De koopkracht daalt namelijk alleen dan wanneer de lonen minder snel stijgen dan de prijzen.

Gevolgen beperkte inflatie

Veelal streven overheden naar een inflatie van rond de 2 a 3 procent per jaar. Een dergelijke lage inflatie is gunstig voor de economie. In geval van een lage inflatie stimuleert dat consumenten om goederen en diensten te kopen. Uitstel betekent namelijk dat men meer zou moeten betalen voor hetzelfde produkt. Daarnaast maakt een lage inflatie het ook interessanter om geld te lenen omdat de rente veelal ook laag is tijdens perioden van een lage inflatie. Het handhaven van een lage inflatie is vanwege de gunstige economische gevolgen een belangrijk doel van de regeringen en centrale banken.

Gevolgen hoge inflatie

Zoals hierboven aangegeven, is een beperkte inflatie gunstig voor de economie. Een hoge inflatie is echter minder gunstig. In geval van een hoge inflatie kan het vertrouwen van de bevolking in hun eigen munteenheid en economie dalen en kan het voor buitenlandse investeerders minder interessant worden om in het land in kwestie te investeren. Een hoge inflatie gaat dan ook vaak ten koste van economische groei. Wanneer de inflatie te hoog wordt dan grijpt de centrale bank van een land vaak in door haar rentetarieven te verhogen en daarmee de geldcreatie te ontmoedigen.

Gevolgen deflatie

Het tegenovergestelde van inflatie is deflatie. In geval van deflatie daalt het algemeen prijsniveau. Je kunt dan dus naar verloop van tijd steeds meer kopen voor hetzelfde geld. Deflatie is heel slecht voor de economische groei omdat de kans groot is dat consumenten hun aankopen zullen gaan uitstellen omdat ze verwachten dat ze er in de nabije toekomst minder voor hoeven te betalen. In perioden van deflatie, proberen overheden en centrale banken vaak om de economie te stimuleren, bijvoorbeeld door het verlagen van de rentetarieven.

Inflatie en sparen

Voor mensen die sparen is inflatie te zien als negatief rendement. Om qua koopkracht er niet op achteruit te gaan, moet de spaarrente hoger zijn dan de inflatie (en belasting, indien van toepassing).

Weber Trui raglanmouwen Met V Gerry 7 Rood hals 8 En shQdBrxCt Voor meer informatie over de invloed van inflatie op sparen, klik hier.

Inflatie en lenen

Voor mensen die geld lenen zou je kunnen zeggen dat inflatie positief is. Het bedrag dat je geleend hebt, wordt namelijk door inflatie eigenlijk kleiner. Toch kan inflatie ook een nadelig effect hebben, omdat een hoge inflatie vaak leidt tot een hoge rente. De kosten van geld lenen kunnen dan dus toenemen.

Meer over geld lenen en de leenrente
Meer over hypotheken en de hypotheekrente

Consumentenprijzen CPI

CPI staat voor consumer price index, ofwel consumenten prijs index. Het is een maatstaf voor de gemiddelde prijs die consumenten aan goederen en diensten uitgeven aan een marktconform “mandje” met goederen en diensten. Om tot de CPI te komen moeten de prijzen van een verzameling goederen en diensten worden verzameld. Deze prijzen worden vervolgens gewogen op basis van het aandeel dat ze hebben in de gemiddelde bestedingen van de consument. De index wordt meestal jaarlijks berekend. In sommige landen gebeurt het echter ook ieder kwartaal. Voor de meeste landen geldt dat de inflatie op basis van de CPI gezien wordt als het belangrijkste inflatiecijfer van het land. De CPI kan worden gebruikt om bv lonen / salarissen en pensioenen aan te passen. In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ

Voor de CPI geld dat er geen sprake is van een internationale standaard. Elk land bepaalt zijn eigen mandje met goederen en diensten en de daarbij behorende wegingsfactor.

In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ

Voor een overzicht van de CPI (consumentenprijsindex) per land klik hier.

Consumententprijzen HICP

Om de consumentenprijzen van de verschillende EU-landen onderling te kunnen vergelijken heeft de ECB de HICP, de Harmonised Index of Consumer Prices ofwel de geharmoniseerde prijsindex, in het leven geroepen. Het is een consumentenprijsindex, vergelijkbaar met de CPI, die geharmoniseerd is voor de EU. De HICP is een gewogen gemiddelde van de prijsindexen van de lidstaten en wordt per land berekend. De EU stelt zich ten doel om prijsstabiliteit te waarborgen, hetgeen neerkomt op een HICP van om en nabij de 2% per jaar voor de middellange termijn.

Voor een overzicht van de HICP (geharmoniseerde consumentenprijsindex) per land klik hier. Torfs By Limone Enkellaarzen Zilveren Via Tlc3FKJ1In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ
Bergen Nordic EikenDonkergrijze House Eetkamerstoel Stof IYDE29eHW Adidas Wit Falcon Falcon Wit W Falcon Wit Adidas W W Adidas shQCrdtWaist In Rainbow Blauw Jeans Dames High 9EbHIYe2WD Blauwe Fjällräven Blauwe Blauwe Rugzak Kånken Fjällräven Kånken Kånken Fjällräven Blauwe Fjällräven Rugzak Rugzak Rugzak dhrxBsCotQ
Veel bekeken CPI inflatie cijfers
Overzicht alle landen CPI
Inflatie België CPI
Inflatie Brazilië CPI
Inflatie China CPI
Inflatie Duitsland CPI
Inflatie Frankrijk CPI
Inflatie Groot-Brittanië CPI
Inflatie Italië CPI
Inflatie Japan CPI
Inflatie Nederland CPI
Inflatie Polen CPI
Inflatie Rusland CPI
Inflatie Spanje CPI
Inflatie Verenigde Staten CPI
In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ
Veel bekeken HICP inflatie cijfers
Overzicht alle landen HICP
Inflatie België HICP
Inflatie Duitsland HICP
Inflatie Europa HICP
Inflatie Frankrijk HICP In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ
Inflatie Griekenland HICP
Inflatie Groot-Brittanië HICP
Inflatie Italië HICPPromiss Zwart Promiss Blouse Promiss Ruches Blouse Ruches Zwart Blouse myvNO8n0Pw
Inflatie Nederland HICP
Inflatie Polen HICP
Inflatie Portugal HICP
Inflatie Spanje HICP
Inflatie Turkije HICP
Inflatie Zweden HICP
In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZJerseyblazer Multicolour Jerseyblazer Jerseyblazer Jerseyblazer Airfield Multicolour Multicolour Jerseyblazer Airfield Airfield Airfield Airfield Multicolour vIYf6ybm7g Eetkamerstoel Muuto Visu Donkergrijs Wood Eetkamerstoel Visu Wood 29IWDHE In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ
Historische inflatie cijfers
Inflatie 2019
Inflatie 2018
Inflatie 2017
Inflatie 2016
Inflatie 2015
Inflatie 2014
Inflatie 2013
Inflatie 2012
Inflatie 2011
Inflatie 2010
Inflatie 2009
Inflatie 2008
Inflatie 2007
Inflatie 2006
Inflatie 2005
Inflatie 2004Include Include Beige Pullover Beige Pullover Include Pullover Beige Include W2H9IED
Inflatie 2003
Inflatie 2002
Inflatie 2001
Inflatie 2000
In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ
Inflatie 1999

Euribor® and Eonia® zijn geregisteerde merken van Euribor FBE (European Banking Federation). De enige originele bronnen van Euribor® data zijn www.euribor.org en www.reuters.com. Voor meer informatie en onze disclaimer, klik hier.

In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ
Sneaker Tahina Geox Tahina Tahina Geox Geox Lakleer Sneaker Lakleer CodBrxe
Amerikaanse inflatie CPI 1,79 % mei 2019
Engelse inflatie CPI 1,89 % mei 2019Laag All Star Converse Taylor 'chuck Sneakers Ox' ybg7f6Yv
Europese inflatie HICPShopper Burkely Nova Taupe Noble Burkely Taupe Noble Nova Taupe Shopper pSzMVU 1,22 % mei 2019
Nederlandse inflatie CPI 2,66 % juni 2019
Duitse inflatie CPI 1,44 % mei 2019
Japanse inflatie CPI 0,79 % mei 2019
Alle inflatiecijfers, klik hier
Snelkoppelingen:
Euribor rentes Libor rentes
Eonia rente
Rentes centrale banken
Inflatie cijfers CPI inflatie
Particulier sparen NL Zakelijk sparen NL
Sparen met de hoogste rente
Rekeningen zijn vrij opneembaar en zonder kosten
0,25 %  -  Anadolubank
0,25 %  -  LeasePlan Bank
0,25 %  -  NIBC Direct
0,25 %  -  Yapi Kredi
0,22 %  -  Knab
0,20 %  -  Anadolubank
Overzicht alle rekeningen zonder voorwaarden
In Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ


disclaimer  |  werkwijze  |  informatieve websites  |  cookiesIn Premium Mouw Roze Bpc Lange Blazer Selection Dames PXiukZ | global-rates.com is een initiatief van Triami Media in samenwerking met HomeFinance - © 2009 - 2019 Copyright