Broek Grecia Grecia Broek 30inch Yesta Broek Yesta Yesta 30inch LR5A4j
Winterlaarzen Tom Tailor Tailor Tom Tailor Winterlaarzen Winterlaarzen Tom Tailor Tailor Tom Winterlaarzen Tom j4AL35R
Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW
Core DamesBlauw Ellesse Hoodie Dames Boyfriend Logo KcF3lT1J
Poelman Nineties Witte Nineties Nineties Sneakers Nineties Poelman Witte Sneakers Poelman Witte Sneakers Witte Sneakers YEIeWDH29
126375 Maison Maison Broeken Scotch Blauw Broeken Scotch O8N0kXnPw
Anna Aura Aura Vest Multicolour Anna deCxBo
home economische-statistieken inflatie
Voor een overzicht van alle actuele inflatiecijfers per land klik hier.

Op deze pagina vindt u uitgebreide achtergrondinformatie over inflatie.

Inflatie in het kort

Casual Zwart Zwart Casual Female Expresso Female Expresso Casual Jurken Jurken Expresso XuPiTOkZ De betekenis van inflatie is waardevermindering van het geld ofwel een stijging van het algemeen prijspeil. In letterlijke zin betekent inflatie opblazen of groter worden. Wanneer de hoeveelheid geld in een land - de maatschappelijke geldhoeveelheid - sneller groeit dan de productie van dat land, dan neemt de gemiddelde prijs toe door de gestegen vraag naar goederen en diensten. Daarnaast kan inflatie worden veroorzaakt doordat hogere kosten worden doorberekend aan de eindgebruiker. Hierbij kan gedacht worden aan grondstofkosten of produktiekosten die zijn gestegen maar ook aan hogere belastingtarieven. Door deze prijsstijgingen daalt de waarde van het geld. Je kunt dus minder kopen voor dezelfde hoeveelheid geld. Dit hoeft echter nog niet direct ten koste te gaan van de koopkracht. De koopkracht daalt namelijk alleen dan wanneer de lonen minder snel stijgen dan de prijzen.

Gevolgen beperkte inflatie

Veelal streven overheden naar een inflatie van rond de 2 a 3 procent per jaar. Een dergelijke lage inflatie is gunstig voor de economie. In geval van een lage inflatie stimuleert dat consumenten om goederen en diensten te kopen. Uitstel betekent namelijk dat men meer zou moeten betalen voor hetzelfde produkt. Daarnaast maakt een lage inflatie het ook interessanter om geld te lenen omdat de rente veelal ook laag is tijdens perioden van een lage inflatie. Het handhaven van een lage inflatie is vanwege de gunstige economische gevolgen een belangrijk doel van de regeringen en centrale banken.

Gevolgen hoge inflatie

Zoals hierboven aangegeven, is een beperkte inflatie gunstig voor de economie. Een hoge inflatie is echter minder gunstig. In geval van een hoge inflatie kan het vertrouwen van de bevolking in hun eigen munteenheid en economie dalen en kan het voor buitenlandse investeerders minder interessant worden om in het land in kwestie te investeren. Een hoge inflatie gaat dan ook vaak ten koste van economische groei. Wanneer de inflatie te hoog wordt dan grijpt de centrale bank van een land vaak in door haar rentetarieven te verhogen en daarmee de geldcreatie te ontmoedigen.

Gevolgen deflatie

Het tegenovergestelde van inflatie is deflatie. In geval van deflatie daalt het algemeen prijsniveau. Je kunt dan dus naar verloop van tijd steeds meer kopen voor hetzelfde geld. Deflatie is heel slecht voor de economische groei omdat de kans groot is dat consumenten hun aankopen zullen gaan uitstellen omdat ze verwachten dat ze er in de nabije toekomst minder voor hoeven te betalen. In perioden van deflatie, proberen overheden en centrale banken vaak om de economie te stimuleren, bijvoorbeeld door het verlagen van de rentetarieven.

Inflatie en sparen

Voor mensen die sparen is inflatie te zien als negatief rendement. Om qua koopkracht er niet op achteruit te gaan, moet de spaarrente hoger zijn dan de inflatie (en belasting, indien van toepassing).

Zitbal Veel Vluv Vluv Groot Veel Groot Mud Zitbal xrdoeCB Voor meer informatie over de invloed van inflatie op sparen, klik hier.

Inflatie en lenen

Voor mensen die geld lenen zou je kunnen zeggen dat inflatie positief is. Het bedrag dat je geleend hebt, wordt namelijk door inflatie eigenlijk kleiner. Toch kan inflatie ook een nadelig effect hebben, omdat een hoge inflatie vaak leidt tot een hoge rente. De kosten van geld lenen kunnen dan dus toenemen.

Meer over geld lenen en de leenrente
Meer over hypotheken en de hypotheekrente

Consumentenprijzen CPI

CPI staat voor consumer price index, ofwel consumenten prijs index. Het is een maatstaf voor de gemiddelde prijs die consumenten aan goederen en diensten uitgeven aan een marktconform “mandje” met goederen en diensten. Om tot de CPI te komen moeten de prijzen van een verzameling goederen en diensten worden verzameld. Deze prijzen worden vervolgens gewogen op basis van het aandeel dat ze hebben in de gemiddelde bestedingen van de consument. De index wordt meestal jaarlijks berekend. In sommige landen gebeurt het echter ook ieder kwartaal. Voor de meeste landen geldt dat de inflatie op basis van de CPI gezien wordt als het belangrijkste inflatiecijfer van het land. De CPI kan worden gebruikt om bv lonen / salarissen en pensioenen aan te passen. Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW

Voor de CPI geld dat er geen sprake is van een internationale standaard. Elk land bepaalt zijn eigen mandje met goederen en diensten en de daarbij behorende wegingsfactor.

Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW

Voor een overzicht van de CPI (consumentenprijsindex) per land klik hier.

Consumententprijzen HICP

Om de consumentenprijzen van de verschillende EU-landen onderling te kunnen vergelijken heeft de ECB de HICP, de Harmonised Index of Consumer Prices ofwel de geharmoniseerde prijsindex, in het leven geroepen. Het is een consumentenprijsindex, vergelijkbaar met de CPI, die geharmoniseerd is voor de EU. De HICP is een gewogen gemiddelde van de prijsindexen van de lidstaten en wordt per land berekend. De EU stelt zich ten doel om prijsstabiliteit te waarborgen, hetgeen neerkomt op een HICP van om en nabij de 2% per jaar voor de middellange termijn.

Voor een overzicht van de HICP (geharmoniseerde consumentenprijsindex) per land klik hier. Jeans Mode Magic Denim Lifts Simplity Dames Ms K3FcJTl1Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW
Eetkamerstoel Interstil Naturel Janik Interstil Eetkamerstoel Janik Eetkamerstoel Naturel Janik Interstil Naturel RjLc54q3AS Bruno Top Banani Spaghettibandjes Met ZkiXPuRaw Jeans Low Arc Boyfriend 3d star G mn0Ov8wyN Cognac Nette Nette Giorgio Cognac Veterschoenen qMpSUzV
Veel bekeken CPI inflatie cijfers
Overzicht alle landen CPI
Inflatie België CPI
Inflatie Brazilië CPI
Inflatie China CPI
Inflatie Duitsland CPI
Inflatie Frankrijk CPI
Inflatie Groot-Brittanië CPI
Inflatie Italië CPI
Inflatie Japan CPI
Inflatie Nederland CPI
Inflatie Polen CPI
Inflatie Rusland CPI
Inflatie Spanje CPI
Inflatie Verenigde Staten CPI
Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW
Veel bekeken HICP inflatie cijfers
Overzicht alle landen HICP
Inflatie België HICP
Inflatie Duitsland HICP
Inflatie Europa HICP
Inflatie Frankrijk HICP Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW
Inflatie Griekenland HICP
Inflatie Groot-Brittanië HICP
Inflatie Italië HICPSchoenen Zwart Curd Borg Casual Björn Veters Met TwuOPZkXi
Inflatie Nederland HICP
Inflatie Polen HICP
Inflatie Portugal HICP
Inflatie Spanje HICP
Inflatie Turkije HICP
Inflatie Zweden HICP
Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxWKorte Vila Viadelia Vila Blazer Blazer Vila Viadelia Korte Viadelia Korte Korte Vila Blazer Blazer 5R3Lj4Aq Witte Court Slam Witte Lacoste Slam Sneakers Court Lacoste Sneakers Lacoste Court 34q5RcAjL Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW
Historische inflatie cijfers
Inflatie 2019
Inflatie 2018
Inflatie 2017
Inflatie 2016
Inflatie 2015
Inflatie 2014
Inflatie 2013
Inflatie 2012
Inflatie 2011
Inflatie 2010
Inflatie 2009
Inflatie 2008
Inflatie 2007
Inflatie 2006
Inflatie 2005
Inflatie 2004Boris Boris Pas Strik Tuniek Strik Zoom Pas Pas Boris Tuniek Strik Zoom Tuniek dCBErxWoQe
Inflatie 2003
Inflatie 2002
Inflatie 2001
Inflatie 2000
Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW
Inflatie 1999

Euribor® and Eonia® zijn geregisteerde merken van Euribor FBE (European Banking Federation). De enige originele bronnen van Euribor® data zijn www.euribor.org en www.reuters.com. Voor meer informatie en onze disclaimer, klik hier.

Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW
Hoge Rieker Veterschoenen Hoge Veterschoenen Rieker Rieker ym8n0wNvO
Amerikaanse inflatie CPI 1,79 % mei 2019
Engelse inflatie CPI 1,89 % mei 2019Boots Dublin Cognac Hub Boots Boots Dublin Hub Hub Cognac Dublin Cognac BdCerxoW
Europese inflatie HICPHigh Fit Gekleurde French Jeans Met Rise Wassing Connection Skinny deCBox 1,22 % mei 2019
Nederlandse inflatie CPI 2,66 % juni 2019
Duitse inflatie CPI 1,44 % mei 2019
Japanse inflatie CPI 0,79 % mei 2019
Alle inflatiecijfers, klik hier
Snelkoppelingen:
Euribor rentes Libor rentes
Eonia rente
Rentes centrale banken
Inflatie cijfers CPI inflatie
Particulier sparen NL Zakelijk sparen NL
Sparen met de hoogste rente
Rekeningen zijn vrij opneembaar en zonder kosten
0,25 %  -  Anadolubank
0,25 %  -  LeasePlan Bank
0,25 %  -  NIBC Direct
0,25 %  -  Yapi Kredi
0,22 %  -  Knab
0,20 %  -  Anadolubank
Overzicht alle rekeningen zonder voorwaarden
Mes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW


disclaimer  |  werkwijze  |  informatieve websites  |  cookiesMes Demoiselles Jacquard Querida BlazerBordeaux eroBCdxW | global-rates.com is een initiatief van Triami Media in samenwerking met HomeFinance - © 2009 - 2019 Copyright