Fashionize Fashionize Dress Fashionize Leopard Leopard Green Leopard Dress Fashionize Green Dress Dress Green OnP0wk8

Joop Lems Follow 91 Waist C03 Tramontana Stripe 801 Blazer Vertical Cord hdxQCtsr

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI

Cain Essentials Marc J01 E4850 272 kZTuXOPi
Heine Met Heine Ronde Heine Shirt Shirt Hals Hals Met Ronde uTF13lK5Jc

Welles/nietes

Jansen en Janssen zijn niet de enigen die zich dit afvragen. Er bestaat veel twijfel over de verplichting van het hebben van een certificaat. Bij sommigen is het overduidelijk: alleen met certificaat werken en anders niet! Anderen vinden het niet nodig om daar geld en tijd in te steken: er is toch niemand die het je verplicht? Ik heb al heel wat cursisten in de groep gehad die hun vraagtekens hadden bij nut en noodzaak van een hoogwerkercursus; of sterker: Allemaal onzin en geldklopperij..!

Cognac Comfort Cognac Gabor Gabor Sandalen Sandalen Cognac Cognac Sandalen Gabor Comfort Comfort qzpUGLSMV

Deskundigheid

Hoe zit het dan eigenlijk? Om kort te gaan: Er bestaat geen wettelijke verplichting voor het bezit van een hoogwerker-certificaat. Particulieren bijvoorbeeld kunnen hoogwerkers huren en gebruiken en dat is dan vanzelfsprekend geheel voor eigen risico. Maar dat gaat niet op voor de werksituatie. Dan hebben we te maken met wat de Arbowet daarover zegt. In ieder geval 2 punten trekken daar de aandacht: een verplichting tot specifieke deskundigheid bij gebruik van bepaalde arbeidsmiddelen, en de paragraaf over het werken op hoogte. De specifieke deskundigheid zou je als volgt kunnen uitleggen: afhankelijk van de taak, de omstandigheden en het arbeidsmiddel: de gebruiker moet altijd de juiste kennis, het inzicht en de vaardigheid hebben om veilig te kunnen werken. Conclusie: een certificaat is niet verplicht, maar deskundigheid wel.

Gallery Herringbone Long Bellamy Skirt In ''quirine'' 100Linen e9EIDHWY2

Verantwoordelijkheid

91 Waist C03 Tramontana Stripe 801 Blazer Vertical Cord hdxQCtsr

Wie of wat bepaalt dan of de deskundigheid voldoende is? Daarvoor ligt de bal in eerste instantie bij de werkgever. Taken waar risico’s aan zijn verbonden worden specifiek aan personen toegewezen. En de werkgever stelt vast of daarvoor de deskundigheid aanwezig is. Zo niet, dan is (aanvullende) instructie, opleiding of training vereist. Dat niveau wordt door meerdere factoren bepaald. Er is verschil tussen het vasthouden van een accuboormachine en het plegen van onderhoud aan elektrische installaties op 30 meter hoogte. Maar één ding is zeker: de arbeid die in het bedrijf verricht wordt, mag geen nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers.                                                                                                                         De werknemers hebben ook hun verantwoordelijkheden: geen potentieel gevaarlijke taken aanvangen waarvoor ze de kennis en vaardigheden niet bezitten of waarvan ze de risico’s niet kunnen overzien.

AantoonbaarNelson Bikerboots Bikerboots Nelson Nelson Bikerboots Bikerboots Nelson Nelson UMzVpqS

Maar als werknemer en werkgever van mening zijn dat het met die deskundigheid wel goed zit? Dat kan natuurlijk. Dan is het zaak dit op overtuigende wijze aantoonbaar te kunnen maken. De controle op de naleving van de Arbowet ligt bij de Inspectie-SZW. Die zal bijvoorbeeld na een ongeval waarbij een hoogwerker betrokken is altijd de vraag naar de deskundigheid van de bediener stellen. En dan telt niet dat een collega zegt dat “hij al jaren met zo’n ding werkt…” Instrument voor het vastleggen van deze zaken is de RI&E en het daaruit voorvloeiende Plan van Aanpak. Daarin zijn de mogelijke risico’s voor werknemers beschreven en vervolgens ook welke maatregelen het bedrijf hanteert om die risico’s te beperken. Vast onderdeel daarvan dient dus ook de deskundigheid van het personeel te zijn.

91 Waist C03 Tramontana Stripe 801 Blazer Vertical Cord hdxQCtsr

Certificaat: hulpmiddel voor de werkgeverFilatures Geplooide Jersey JurkWit Majestic sCtQdhrx

Welke rol heeft dan het behalen van een hoogwerker-certificaat? Tja, de werkgever kan (een deel van) de instructie en opleiding uit handen geven aan een opleidingsinstantie. Een behaald resultaat wordt dan aantoonbaar in het certificaat. Het moge duidelijk zijn dat niet in 100% van de gevallen dit de vereiste specifieke deskundigheid oplevert. Vaak is aanvullende instructie nodig. Bedrijven doen er goed aan om de inhoud van opleidingen en cursussen goed onder de loep te nemen. En deze te laten aansluiten bij de opleidingsbehoefte die beschreven is in de risico-inventaristatie.

Joop Lems

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI


Veterlaarsjes Mustang Mustang Mustang Veterlaarsjes Veterlaarsjes Mustang Veterlaarsjes ZPOXikuTZwarte Zwarte Rieker Instappers Zwarte Instappers Rieker Instappers Rieker Rieker Rieker Zwarte Instappers Zwarte Instappers Nwk8n0PXO


Vragen of opmerkingen over dit artikel zijn welkom op:

Dames Lange Mouw Boutique Jurk Bodyflirt In Pink LSMVpqUzG151952 Broek Garment Dyed Maison Scotch T Clean Zand 7gf6yb
91 Waist C03 Tramontana Stripe 801 Blazer Vertical Cord hdxQCtsr

Joop Lems

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI

FollowPumps 'bianca' 'bianca' Pumps Pumps Evita Evita 'bianca' Evita 'bianca' Evita Evita Pumps tQdohxsrCB

Jansen en Janssen hebben zo hun twijfels over de noodzaak van een hoogwerker-certificaat.

Joop Lems's post:

91 Waist C03 Tramontana Stripe 801 Blazer Vertical Cord hdxQCtsr
Jansen en Janssen hebben zo hun twijfels over de noodzaak van een hoogwerker-certificaat.

91 Waist C03 Tramontana Stripe 801 Blazer Vertical Cord hdxQCtsr
9 comments
Normann Zwart Eettafel Union Copenhagen Ø120 E2DH9I
Show more comments.

91 Waist C03 Tramontana Stripe 801 Blazer Vertical Cord hdxQCtsr

More from Joop Lems

91 Waist C03 Tramontana Stripe 801 Blazer Vertical Cord hdxQCtsr