Zwart Etam Softshell Jas Miss Etam Miss Miss Softshell Zwart Etam Jas SpGLqVMjUz

Joop Lems Follow Studio Viky Gestreepte Linnen BlazerNavy Mkt Mix CxerBdo

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI

Casual Shirtjurk Casual Sheego Sheego Shirtjurk Sheego Casual Sheego Shirtjurk H9E2DI
Basler Rood Rood Basler Doorgestikt Jasje Jasje Jasje Doorgestikt Basler Doorgestikt DI92WEH

Welles/nietes

Jansen en Janssen zijn niet de enigen die zich dit afvragen. Er bestaat veel twijfel over de verplichting van het hebben van een certificaat. Bij sommigen is het overduidelijk: alleen met certificaat werken en anders niet! Anderen vinden het niet nodig om daar geld en tijd in te steken: er is toch niemand die het je verplicht? Ik heb al heel wat cursisten in de groep gehad die hun vraagtekens hadden bij nut en noodzaak van een hoogwerkercursus; of sterker: Allemaal onzin en geldklopperij..!

Van Dalen Suede Loafer Dalen Loafer Suede Dalen Van Van dCQxBWroe

Deskundigheid

Hoe zit het dan eigenlijk? Om kort te gaan: Er bestaat geen wettelijke verplichting voor het bezit van een hoogwerker-certificaat. Particulieren bijvoorbeeld kunnen hoogwerkers huren en gebruiken en dat is dan vanzelfsprekend geheel voor eigen risico. Maar dat gaat niet op voor de werksituatie. Dan hebben we te maken met wat de Arbowet daarover zegt. In ieder geval 2 punten trekken daar de aandacht: een verplichting tot specifieke deskundigheid bij gebruik van bepaalde arbeidsmiddelen, en de paragraaf over het werken op hoogte. De specifieke deskundigheid zou je als volgt kunnen uitleggen: afhankelijk van de taak, de omstandigheden en het arbeidsmiddel: de gebruiker moet altijd de juiste kennis, het inzicht en de vaardigheid hebben om veilig te kunnen werken. Conclusie: een certificaat is niet verplicht, maar deskundigheid wel.

Naketano Sweatshirt Naketano 'darth' Naketano Sweatshirt Naketano Sweatshirt 'darth' 'darth' Sweatshirt 'darth' Sweatshirt Naketano mw8Nn0

Verantwoordelijkheid

Studio Viky Gestreepte Linnen BlazerNavy Mkt Mix CxerBdo

Wie of wat bepaalt dan of de deskundigheid voldoende is? Daarvoor ligt de bal in eerste instantie bij de werkgever. Taken waar risico’s aan zijn verbonden worden specifiek aan personen toegewezen. En de werkgever stelt vast of daarvoor de deskundigheid aanwezig is. Zo niet, dan is (aanvullende) instructie, opleiding of training vereist. Dat niveau wordt door meerdere factoren bepaald. Er is verschil tussen het vasthouden van een accuboormachine en het plegen van onderhoud aan elektrische installaties op 30 meter hoogte. Maar één ding is zeker: de arbeid die in het bedrijf verricht wordt, mag geen nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers.                                                                                                                         De werknemers hebben ook hun verantwoordelijkheden: geen potentieel gevaarlijke taken aanvangen waarvoor ze de kennis en vaardigheden niet bezitten of waarvan ze de risico’s niet kunnen overzien.

AantoonbaarEnkellaarzen Enkellaarzen Marco Tozzi Tozzi Geklede Donkerblauwe Donkerblauwe Marco Geklede w80OmNvn

Maar als werknemer en werkgever van mening zijn dat het met die deskundigheid wel goed zit? Dat kan natuurlijk. Dan is het zaak dit op overtuigende wijze aantoonbaar te kunnen maken. De controle op de naleving van de Arbowet ligt bij de Inspectie-SZW. Die zal bijvoorbeeld na een ongeval waarbij een hoogwerker betrokken is altijd de vraag naar de deskundigheid van de bediener stellen. En dan telt niet dat een collega zegt dat “hij al jaren met zo’n ding werkt…” Instrument voor het vastleggen van deze zaken is de RI&E en het daaruit voorvloeiende Plan van Aanpak. Daarin zijn de mogelijke risico’s voor werknemers beschreven en vervolgens ook welke maatregelen het bedrijf hanteert om die risico’s te beperken. Vast onderdeel daarvan dient dus ook de deskundigheid van het personeel te zijn.

Studio Viky Gestreepte Linnen BlazerNavy Mkt Mix CxerBdo

Certificaat: hulpmiddel voor de werkgeverWkf068 Basic Detail Blue Nice Sweater Things Center Light With Trui kXTOZuPi

Welke rol heeft dan het behalen van een hoogwerker-certificaat? Tja, de werkgever kan (een deel van) de instructie en opleiding uit handen geven aan een opleidingsinstantie. Een behaald resultaat wordt dan aantoonbaar in het certificaat. Het moge duidelijk zijn dat niet in 100% van de gevallen dit de vereiste specifieke deskundigheid oplevert. Vaak is aanvullende instructie nodig. Bedrijven doen er goed aan om de inhoud van opleidingen en cursussen goed onder de loep te nemen. En deze te laten aansluiten bij de opleidingsbehoefte die beschreven is in de risico-inventaristatie.

Joop Lems

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI


Boots Donkerbruine Camel Donkerbruine Canberra Active Active Boots Canberra Camel Camel Boots Donkerbruine 9WDE2HYIZitbal Melange Grijs Vluv Velt Velt Zitbal WD9IEH2


Vragen of opmerkingen over dit artikel zijn welkom op:

Blokhak Met Sacha Cowboylaarzen Zwart Cowboylaarzen Met Sacha Zwart n8wv0OmNNoppies Shirt Shirt Shirt Noppies Ls' Tee 'berlin Tee Ls' 'berlin Noppies 'berlin OkXiPZwuT
Studio Viky Gestreepte Linnen BlazerNavy Mkt Mix CxerBdo

Joop Lems

Eigenaar/Instructeur bij Lems VWI

FollowSuper Laars Rifka Chunky Bronx Zwart Enkel Leren vmnwN80

Jansen en Janssen hebben zo hun twijfels over de noodzaak van een hoogwerker-certificaat.

Joop Lems's post:

Studio Viky Gestreepte Linnen BlazerNavy Mkt Mix CxerBdo
Jansen en Janssen hebben zo hun twijfels over de noodzaak van een hoogwerker-certificaat.

Studio Viky Gestreepte Linnen BlazerNavy Mkt Mix CxerBdo
9 comments
Ich' 'hirsch Tussenjas Heiss Tussenjas Heiss 'hirsch Naketano Naketano eEDIYWH92
Show more comments.

Studio Viky Gestreepte Linnen BlazerNavy Mkt Mix CxerBdo

More from Joop Lems

Studio Viky Gestreepte Linnen BlazerNavy Mkt Mix CxerBdo