De Europese Centrale Bank gaat in december kijken of de Europese economie meer gestimuleerd moet worden. De inflatie blijft achter. De ECB bestudeert momenteel de gehele gereedschapskist aan mogelijke maatregelen.

De ECB koopt in ieder geval tot september 2016 maandelijks voor 60 miljard euro aan (staats)obligaties op. Maar Mario Draghi stelt vandaag in een toelichting dat het opkoopprogramma wordt verlengd en verhoogd als de economie en inflatie achterblijven.

De inflatie blijft laag
De ECB heeft als mandaat en doel om de Europese inflatie dichtbij maar onder de 2 procent te krijgen en te houden. Dat lukt niet erg goed, de inflatie ligt al vrij lang rond de 0 procent en dat is te laag volgens de bank. Onder meer de matige ontwikkelingen in de Chinese economie en de lage olieprijs zetten druk op de prijsontwikkeling.

De ECB strijdt nu zelfs tegen een mogelijke negatieve inflatie, oftewel deflatie. Prijzen zullen dan gestaag gaan dalen.

Als de gemiddelde inflatie in Europa op 0 procent ligt, dan zijn er ook landen waar het prijspeil gestaag zakt. En dat is niet goed voor de economie en de mogelijkheden van bedrijven en particulieren om hun schulden af te lossen. "Schulden worden steeds nijpender", aldus Draghi in de toelichting. Bij een flinke deflatie zou het ook kunnen gebeuren dat consumenten hun aankopen gaan uitstellen en dat is slecht voor de economie. De inflatie moet dan wel langer dan een jaar negatief zijn.

Herevalueren
In december gaat de ECB herberekenen en herevalueren of het huidige opkoopprogramma wel voldoende groot is. De ECB kijkt in december naar de 'degree of stimulus'.  Mario Draghi suggereert daarmee dat het opkoopprogramma wordt vergroot. Hij heeft teams aan het werk gezet om naar de hele gereedschapskist aan mogelijke maatregelen te kijken. Draghi hintte in september ook al op extra stimulering. Spoon Grijs Grijs Kartell Kartell Bureaustoel Spoon Bureaustoel Kartell Bureaustoel Grijs Spoon Kartell Spoon Bureaustoel 3c4ALSjRq5

De centrale bankiers hadden eerder vandaag "een zeer rijke discussie over alle monetaire beleidsinstrumenten die gebruikt zouden kunnen worden", aldus Draghi. Er is nog niet besloten welk instrument zou kunnen worden ingezet. Draghi stelt dat een verdere verlaging van rentetarieven van de centrale bank ook tot de mogelijkheden behoort, waaronder de depositorente die nu al negatief is, zodat banken geld steeds meer moeten betalen om overtollige contanten bij de centrale bank te parkeren.

Sommige collega's van Draghi lijken onwillig om het opkoop-programma nu al uit te breiden. Een aantal centralebankpresidenten, waaronder Klaas Knot uit Nederland, wil wachten tot het huidige opkoopprogramma van staatsobligaties zijn volle effect heeft.

Ook Mario Draghi twijfelt zelf niet aan het effect van z'n monetaire beleid, ondanks dat de feiten, lage inflatie, nu nog wel het tegendeel bewijzen.

Euro verzwakt
De Italiaanse centralebankpresident waarschuwde dat de risico's voor het economische herstel in de eurozone nog altijd groot zijn. Eerder op de dag besloot de ECB, zoals verwacht, de rentetarieven in de eurozone niet te wijzigen.

Op de valutamarkten zakte de euro vanmiddag direct met 1 cent ten opzichte van de dollar. De euro wordt minder interessant als de rente in Europa verder wegzakt.

Voor de liefhebbers: lees hier de complete toelichting van Draghi.

River Donkerblauwe Madu Casual Veterschoenen Woods oeWBdxEQrC
River Donkerblauwe Madu Casual Veterschoenen Woods oeWBdxEQrC Erik Rezelman
Rode Handtas Pearl Of Kisses dCxBreo
`